diumenge, 8 d’abril del 2012

Diferències entre moneda estatal i moneda social

La Moneda Social és molt diferent del diner mercancia:

• És abundant i de fàcil accés. N’hi ha tanta com riquesa real té la regió i genera

cadascú.

• No és opaca, sinó transparent; no és competitiva sinó cooperativa.

• No vol substituir les donacions o el troc directe.

• S’emet de manera descentralitzada per la comunitat en cada nou intercanvi.

• No té interessos i no té cap sentit acumular-ne.

Amb la moneda social, nous serveis, coneixements i produccions que no entraven a l’escala industrial de l’euro, floreixen a l’illa; es redescobreixen recursos locals, i talents personals adormits o oblidats. També ens permet obtenir béns bàsics d’alimentació i serveis que hauríem de pagar amb els doblers “oficials”, i per tant els podrem estalviar i destinar a despeses que encara no podem resoldre amb moneda social.

Els doblers que entren a l’Ecoxarxa, passen de l’ús individual privat a l’ús col·lectiu.

A més dels intercanvis econòmics, l’EcoXarxa vol activar moltes altres activitats socials, culturals i  lúdiques, com els espais de trobada, tallers, seminaris, excursions, salut holística, coneixement lliure, infància i pedagogia, noves tecnologies, art, artesania, ecologia, cultura, agricultura, software o xarxes d’Internet lliure.

Tothom està convidat a unir-se, l’EcoXarxa ens permet crear un nou nivell d’activitats socials i econòmiques més proper, en base a formes autogestionàries, lliures, ecològiques i assentades en la solidaritat i els mètodes de presa de decisió en assemblea i per consens.

Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món, com el cas d’Ithaca: una ciutat nordamericana que fa 30 anys que funciona amb moneda local. Diferents exemples ens ensenyen com construir models d’economia més propers, a una escala humana i bioregional, que volen acabar amb l’economia oficial.

Creiem que la xarxa no és una utopia, sinó el camí cap a la utopia; un camí d’aprenentatge i pedagogia social, necessari per caminar cap a ella, i que ens ajuda a sortir de patrons de vida alienants. Volem sortir del model capitalista creant formes de vida més plenes, comunitàries, sostenibles i cooperatives!

Tornar a "què som?"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada